14 Ekim 2012 Pazar

Gezi Stajı


Gezi stajını daha eğlenceli hale getirebilmek için tek bir yerle sınırlı kalmayıp Antalya'dan Datça'ya doğru uzanan yolda yapmayı tercih ettim. Bu yolculuk sırasında Antalya Kaleiçi, Akyaka (Gökova Körfezi), Marmaris'deki mimariyi belgelemeye çalıştım.
Yolculuğuma Antalya şehir merkezi'nden başladım. 

Türkiye'deki tüm tatil beldelerinin temel sorunları gibi Antalya şehir merkezinin de mimari açıdan korkunç olduğu söylenebilir. Çarpık kentleşme, yetersiz altyapı, daha az maliyete daha çok yatak amacı güden apartmanlarla dolu her yer. Doğrusunu söylemek gerekirse şehir merkezinde olmaktan hiç keyif almadığım için Kaş'a doğru yola çıkmadan önce Kaleiçi'ne gitmeye karar verdim. Kaleiçi, ilk olarak Romalıların elindeymiş. Sonrasında Bizans döneminde çok önemli bir ticaret limanı olmuş. Bizanstan sonra Selçuklular, Beylikler, Osmanlılar ve son olarak Türkiye bu şehre sahip olmuş. İlginç olan, bu kadar çarpık bir düzene sahip olan bir şehirde, Kaleiçi'ne geldiğiniz zaman organik kentleşmenin sonucu olan dar ve sevimli sokaklar size koca Antalya'yı bir sahil kasabası gibi hissettirmesi. Çünkü kalenin surlarının sarmaladığı alandaki konaklar çok iyi restore edilmiş ve aynı o günkü havasını koruyor. Çoğu yapı oraya aitmiş gibi duruyor.  







Dönüş yolunda otobüsten daha önceden aşina olduğum bir ismin yanında iniyorum. Minicity Kültür Merkezi. Emre Arolat Architects tarafından 2005 yılında Mies Van Der Rohe Ödüllerinde ''Emerging Architect'' kategorisinde aday gösterilen bu kültür merkezi Antalya'nın sembolu haline gelebilecek nitelikte. Tekil olarak gerçekten büyüleyici bir yapı olduğunu düşündüğüm Minicity'nin en büyük dezavantajı, tamamen şehir bağlamından kopuk olarak yüksek apartmanların arasında yok oluşu.

Kaş'a geldiğimde, yine bir hayalkırıklığıyla karşılaşıyorum. Mimarı adına neredeyse hiçbir şey barındırmayan bu küçük ilçe; tamamen dikdörtgen prizma şeklindeki apartmanlarla dolu. Ayrıca turistik bir yer olmasından dolayı fiyatlar olması gerekenin çok üstünde. Bunun sebebi yerli turistten çok yabancı turist çekmesi diyor Kaş'ın yerli halkı. Mimari'nin burada gelişmiş olmasının sebebi düşük bütçeli turist çekmesi ve bu yüzden kaliteli yatırım yapılmaması sanırım. Fiyatlar sebebiyle geceyi şehir dışında bir kamp alanında geçiriyorum.  

Kaştan büyük bir hayal kırıklığı ile ayrılırken Akyaka'ya doğru yol alıyorum. Marmaris yakınlarında bulunan Akyaka'nın mimarisi hakkında beklentilerim cok düşük. Marmaris, Türkiye'nin en güzel doğasına sahip yerlerinden biri olmasına rağmen şu anki  hali Antalya'dan neredeyse daha vahim. Korkunç renkte apartmanlar, adım başı pansiyonlar ve pansiyonlardan çıkan yüksek seste müzik ve şehrin tam ortasında yer alan Barlar Sokağı tüm kafa dinlemek isteyen Marmarisliyi şehir dışındaki tepelere yerleşmek zorunda bırakmış.  
Dolayısıyla Akyaka'da da aynı manzarayla karşılaşmayı beklerken indiğimde gözlerime inanamadım. Muğla'nın neredeyse tüm ilçelerini gezip görmüş olmama rağmen daha önce buraya gelmemiş olduğum için pişman oldum. Bağlı olduğu ilçenin mimarisini bu kadar korumuş ve sahiplenmiş çok az ilçe var sanırım.




Tüm binaların Beyaz-mavi veya Beyaz-Kahverengi renklerde olması Akyaka'ya bir bütünlük sağlamış. Geniş teraslı muğla evleri ve başarılı repredüksiyonları gerçekten hayranlık uyandırıcı. Mimariyle beraber peyzaj da bir o kadar dikkatimi çekti. Parseller arasındaki boş alanlarda görmeye alışık olduğumuz moloz yığınları, çöpler veya kurumuş bitkiler yerine uzun Göknar ağaçları, rengarenk begonviller gerçekten Akyaka'yı tekrar gitmeye değer bir yer haline getirmiş.




TEKNOLOJİ STAJI SON GÜN - 27.7.2012

Revit

Bugün teknoloji stajının ve tüm stajın son günüydü. Revit programına devam ettik. Önce, eğimli bir arazi oluşturmayı öğrendik, sonra da bu araziye Demirevler'den bir ev seçip yerleştirdik. Ev ve arazi üzerinde öğrendiğimiz bütün komutları uyguladık, paftaları hazırladık.



TEKNOLOJİ STAJI 4.GÜN - 26.7.2012

Revit

Revit programında çalışmaya devam ettik ve hepimiz, bir yapı oluşturduk. Yapıların duvarlarını istediğimiz malzemeden oluşturduk ve revitcity.com adresinden eşyalar ekledik.




TEKNOLOJİ STAJI 3.GÜN - 25.7.2012

Revit

Bugun Revit programını öğrenmeye başladık. Bu program, sketch-up ve autocad programlarına göre çok daha detaylı ve karışık bir program. Revit sayesinde oluşturulan bütün çizimlerin, her yönden, bütün görünüşlerini inceleyebildik. Bu sayede de gerçek bir yapının nasıl modellendiğine dair çok daha büyük bir fikrimiz oldu.



TEKNOLOJİ STAJI 2.GÜN - 24.7.2012

Sketch-Up

Sketch-up programının temel komutlarını öğrendik. Bu program, 3 boyutlu olduğu için daha eğlenceliydi. Geri kalan zamanımızda da Demirevler'den dört ev tipi modelledik. 



TEKNOLOJİ STAJI 1.GÜN - 23.7.2012

Autocad

Birinci sene boyunca Rhino programı üzerine çalıştıktan sonra Autocad'i öğrenmesi çok daha kolay oldu. Zaten temel komutlarla başladığımız için zorlanmadık. Yaptığımız gezide inceleme fırsatı bulduğumuz Demirevler'den bir floor plan seçip bunu autocad programında çizerek, öğrendiğimiz komutları pekiştirdik. 




13 Ekim 2012 Cumartesi

Yapı ve Malzeme Stajı 20. Gün

Stajın son gününde mıntıka temizliği yaptık ve inşaatın son halini gezdik. 


Yapı ve Malzeme Stajı 18. Gün

Bugün, demirlerin betonla bağlandıkları noktalara detoksi sıktık. Tuğla ve gazbetondan duvar ördük. Kapıların üst ksımları için kalıba harç dökerek lento yaptık. Üst katın kalıbını çakmak için ise iskelet kurduk.












Yapı ve Malzeme Stajı 17. Gün

Bugün Ortabayır İlköğretim Okulu'na döndük. Katlardaki kotları Total Station kullanarak işaretledik. Böylece, taban kotunda sorun olsa bile tavan kotunda hatanın düzeltilmesini sağladık.







Yapı ve Malzeme Stajı 16. Gün

Tekrar Ortabayır Zafer İlköğretim Okulu'na döndük. 3. katın betonunun döküldüğünü gördük. Öğleden sonra EAA Kültür Merkezi şantiyesine gittik. Son geldiğimizden bu yana dış cephe kaplamaları, iç mekan tavan kaplamaları ve iç mekan tesisatları yapılmış.Tavan kaplamaları akustiği sağlamak için tekstil malzemesiyle kaplanıyordu. Yapının çevresinin peyzajında ise çim taşı kullanılıyor. 











Yapı ve Malzeme Stajı 15. Gün


Bugün Atatürk Arboretumu'na gittik. Nedim Kemer ormandaki bitki türlerini tanıttı ve peyzajda nasıl kullanıldıklarından bahsetti.




Yapı ve Malzeme Stajı 14. Gün

Çağdaş Sanat Merkezi'nde ofisler arası ayırıcıları yerleştirmeye devam ettik ve gerekli tesisatları döşedik. Daha sonra Akşemsettin Semt Konağı'na gittik ve çatısının yapımında kullanılan malzemeler hakkında bilgi aldık. Duvarlarda gazbeton kullanılıyordu. Uygulamalı bir şekilde sıva yapmayı ve harç hazırlamayı öğrendik.















8 Ekim 2012 Pazartesi

YAPI VE MALZEME STAJI 12. GÜN


Gelen kumu çuvallara doldurarak üst katlara taşıdık ve duvarların oturacağı iskelet demirlerini kestik.




YAPI VE MALZEME STAJI 11. GÜN


Santralistanbul'daki Çağdaş Sanatlar Merkezi'nin alt katları ofislere bölünecek. Üst kısımlaraysa derslikler yapılacak. geldik. Bu şantiyedeki stajımız 1 hafta sürecek. 

Kat planları üzerinde yapılacaklar hakkında bilgi edindik.




Ofisleri birbirinden ayırmak için metal iskeletler köşe noktalarından birbirine vidaladık, köşelerde kullanılan bağlantı parçalarına matkaplarla delik açtık, metal iskeleti köşelerden birleştirdik.











İskelet ayırıcı alçıplak duvara sabitledik, alçıplaktaki derz çizgileri derz bandı yapıştırılarak sıvadık.





Dersliklerin yer alacağı üst katlarda kotlar lazerle işaretledik, iskeleti oluşturacak profil demirler kaynakla birleştirdik.




YAPI VE MALZEME STAJI 10. GÜN


Sabah ilk iş olarak etriyeleri bağladık ve katları gezerek inşaatın son halini gördük.





Öğleden sonra Eyüp Osmanlı Parkı şantiyesine gittik.  

Geniş bir otopark alanı kilit taşlarla döşeniyor ve aralara su deresi yapılıyordu.

Kaldırım taşları döşenirken çökme olmaması için önce asfalt kırığı seriliyor, 10 cm pay bırakılarak tesfiyesi (zeminin kumunun düzlenmesi) yapılıyor. Üzerine taş tozu seriliyor ve taş döşeniyor.